2011. május 16., hétfő

Párizs legrégebbi házai I.

58 rue Montmorency, 1407 : Nicolas Flamel gazdag párizsi író és könyvkereskedő (és persze Dumbledore alkimista barátja, ti muglik  <plusz a Notre Dame-i toronyőrben is szerepel, azért ez már elég menő>) háza. Úgy tartja a legenda, hogy a már akkor is több emeletes ház alsó szintjét ugyan drágán adta ki a mester, de a felső szobákban ingyen lakhattak diákok, vándorlegények és egyéb sorsüldözött lelkek. Szép tőle. Az eredeti, persze alaposan restaurált ornamentika ma is látható az alsó szinten, illetve az alábbi, amúgy simán olvasható felirat is (biztosan nagyon örül egyébként az elegáns étterem tulajdonosa, hogy idióta művészettörténet hallgatók bogarásszák a homlokzatát, na de nem kötelező műemlék jellegű házakban rotyogtatni a St-Jacques kagylót, magára vessen): "Nous homes et femes laboureurs demourans ou porche de ceste maison qui fut faite en l'an de grace mil quatre cens et sept somes tenus chascun en droit soy dire tous les jours une paternostre et un ave maria en priant Dieu que sa grace face pardon aus povres pescheurs trespasses Amen"
kb "Mi, férfiak és nők, akik e ház tornácán lakunk, amely 1407-ben épült, minden nap elmondunk egy Miatyánkot és egy Üdvözlégyet a szegény bűnösök üdvéért, Amen."
A sírköve amúgy a Clunyben van, miután a templomot, a St-Jacques-de-la-Boucherie-t, amelyet Flamel éveken keresztül támogatott, és ahol végül örök nyugalomra helyezték, a forradalom után lerombolták. Aztán keringett egy ideig mindenféle műtárgykereskedő és szélhámos között, akik a forradalom alatt halászgattak a zavarosban, és elcsórtak mindent, ami nagyjából egy darabban maradt. Végül Párizs városa vette meg.


 
   

Két muzsikáló angyal architekturális keretben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése