2014. október 17., péntek

szép ez a párizs, de drága?

Igen, Párizs szép is, meg drágább is, mint Budapest, ez nem túl meglepő, viszont ugye a keresetek is magasabbak. Mivel sajnos nem eszem Big Macet (és eddig egyszer vettem a KFC-ben egy helyi, Longernek megfelelő szendvicset, de annyira rossz volt, hogy a jövőben inkább lerágnám a fakérget a Luxembourg kert gesztenyefáiról, ha választanom kell) így a gyorskajás árindexek helyett inkább valami testhezállóbból indulok ki.

Franciaországban 35 órás egy munkahét (ójee!), a minimálbér (SMIC, salaire minimum interprofessionnel de croissance) bruttó 9,53 euró és kb. nettó 7,39 óránként - itt sávos adózás van, nem egykulcsos adó, minél többet keresel, annál többet adózol. Tehát legalább ~1100 eurót mindenki zsebre tehet havonta, ösztöndíjak és különböző munkabérek varázslatos kombinációjának köszönhetően még én is. A felmerülő költségek:

 - Lakhatás: drága. Irtó drága. Egy főre reálisan a lakbér plusz rezsi 600-700 euró, ha egyedül lakik az ember egy szobában (és nem egy garzonban!). A mi esetünk jóval kedvezőbb, de mi mázlisták vagyunk, köszönhetően egy nagyon kedves csoporttársam kontaktjának, szóval ez nem mérvadó, de kijelenthető, hogy az ember havi bérének fele az albérletre megy el, már ha talál valami lakhatót. Ami a hírek szerint nem lehetetlen, de azért Krisztus második eljövetele valószínűleg hamarabb következik be.

Kedves kis szoba, 700 euró lesz. Forrás:lebonbon

- Bérlet: 70 euró havonta az első két zónára érvényes bérlet. A következő egyenletet kell megoldani az albérlet kiválasztásnál: minél messzebb laksz a Notre Dame főoltárától, annál olcsóbb lakbér, de annál drágább a bérlet. Fontos változó persze a munkahelyed, az én galériám Notre Dame-tól úgy 2 km, és amúgy is csak végső esetben akartam a helyi Hungária körúttól (Périphérique) kijjebb költözni. A teljes árú bérlet megvásárlásához 10 órát kell dolgoznod, ha minimálbért kapsz. Magyarországon elvileg nettó 66 483 Ft a havi nettó minimálbér, ez 415 forintos órabért jelent, amit én nem vagyok képes elhinni, olyan szomorú, a havi bérlet 10 000 Ft kb., tehát 24 órát kell dolgozni érte.

- Kaja: a szolgáltatások nagyon drágák, egy kétfogásos, menüs ebéd 20 euró egy jobb helyen, innen meg minden felfelé, tehát mi ezzel nem igazán élünk, inkább főzünk otthon. (Otthon sem rendeltem soha ilyen kiszállítós, ápdét menüs akármiket a melóhelyre.) Egy menő baguette (ún. baguette tradition) 1,10 euró, egy bénább 0,90, számoljunk eggyel. Fél kiló csirkemell kb. 5 euró, 6 db tojás 1,65.  A kedvenc kekszemből egy doboz 1,12. Tehát az árszínvonal magasabb, mint otthon, de a vásárlóerő-paritás nevű hasznos mérőszám azt mutatja, hogy kajálni arányaiban kb. annyiba kerül, mint otthon.

Kedves kis kaja, 274627 euró lesz. Forrás: finedininglovers.com

- Kozmetikumok, tisztálkodószerek: vehetsz csipkebogyó illatú, shea vajas tusfürdőt az L'Occitane-ben, vagy sokféle illatú Balea habfürdőt a Rossmannban/Leader Price nevű shit budget cuccot a Franprix-ben, ahogy tetszik, az ár magasabb 20-30%-kal, de vásárlóerő-paritáson számolva kb. ugyanannyi.

- Ruha, cipő, kiegészítők: a nem second hand verzió sajnos 40-50%-kal drágább, mint otthon, és az általános drágaság itt vásálóerő-paritáson is megmutatkozik. De egyrészt mi nem emigráltunk örökre, szóval nem itt kell ruházkodnunk, másrészt pedig ki lehet menni Saint-Denis-be, a külvárosi kínai boltokban és turikban meg lehet venni olcsóbban, ami kell. Korrekt, nem gagyinak látszó táskát vettem már ott 15 euróért, ruhákat még nem, de feltételezem, hogy azokon azért látszik a minőségbeli különbség is, bár ki tudja.

Tudom, hogy nem túl differenciáltak a mérőszámaim, hiszen Pesten valószínűleg nem minimálbérből él az ember, vidéken meg nem 10 000 a bérlet, továbbá én pl. még életemben nem diákmelóztam 700 Ft-os órabérnél kevesebbért, ha épp kifejezetten pénzszerzési céllal végeztem munkát, nem pedig ingyen, szerelemből, de ez szerencse és budapesti bérszínvonal kérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése