2014. szeptember 11., csütörtök

Saint Germain des Pres

Ez itt a Saint Germain des Pres, ami például arról híres, hogy itt van a város legöregebb, folyamatosan működő kápolnája, a Saint Symphorien  Genuine sanctimony since the 11th century :)
Szeretem ezt a templomot, egyrészt, mert ki van festve (a középkori templomok hajói ugyanis nem a nyers kőfalak minimál esztétikáját követték, hanem szép színesek voltak), olyan, mint egy extra tágas anyaméh. Ráadásul a szentélyt övező kápolnakoszorúban néhol még láthatók a korai faragványok, picit esetlen voluták (csigaszerű cucc) a vakboltívek oszlopain, szóval tök középkori a hangulat.

És ami a legjobb: amellett, hogy a város egyik legfontosabb műemléke, bazi szép és tök középkori, a templom nem feledkezett meg a gyülekezetéről és változott skanzenné. A hajóban a kerületre vonatkozó statisztikai adatok olvashatók, ami elég érdekes, pláne, ha összehasonlítjuk mondjuk a pesti belváros helyzetével. Szóval:

Magány és elöregedés

A kerület lakóinak több mint fele él egyszemélyes háztartásban.
Az egyedül élők több mint kétharmada nő.
A gyermekes családok száma folyamatosan csökken (alig éri el a 6 háztartásonként 1 gyermekes család arányt).
Az egy lakásra eső lakók száma folyamatosan csökken.

A kerület lakóiak átlagéletkora az elmúlt 10 évben évről évre nőtt.
Az aktív korúak aránya 1999 óta csökken.
A kerület lakosainak több mint 10%-a elmúlt 75 éves.

Elnéptelenedés

A lakók majd' 45%-a több mint 10 éve a kerület lakója, ez városszintű rekord.
Mégis, az egyházközösség népessége a kétharmadával csökkent az elmúlt évszázadban, majdnem a felével 1968 óta, és több mint 10%-kal az elmúlt 20 évben.

A kerület népességének csökkenése a 2000-es években is folytatódott (-4%), annak ellenére, hogy a szomszédos kerületeknek (7, 15, 5) sikerült megfordítania a csökkenő tendenciát, lakosságuk lassú növekedésnek indult 2006 óta.

Minden 5. lakás csak a másodlagos vagy alkalmi tartózkodási helyként szolgál. Minden 10. lakás üres - összesen 3-ból legalább 1 lakás nem szolgál elsődleges, állandó lakhelyként kerületünkben.

Egyenlőtlenség 

Alapvetően tehetős lakosság - de nem csupán gazdagok

5%: a lakosság 5%-a él a jövedelmi küszöb alatt.
20%: részmunkaidőben foglalkoztatott, fizikai munkából él, vagy középfokú végzettséget igénylő munkát végez.
26%: a háztartások 26%-a nem adózik
125%: a lakások átlagárának növekedése az elmúlt 10 évben

Kiváló állapotú lakásállomány - de ez nem minden épületre áll

A körülbelül 820 ingatlan jelentős része 1915 előtt épült, és különböző komfortfokozattal rendelkeznek (különösen a kis alapterületű lakások esetén tapasztalhatók hiányosságok).
A lakóingatlanok jelentős része kifejezetten kis alapterületű: minden második lakás 1 vagy 2, minden negyedik csupán 1 helyiségből áll (a legmagasabb arány ez Párizsban).


Szóval a 6. kerület kissé Patyomkin-falu, tömve mindenféle high end bolttal, bárokkal és cukrászdákkal (amelyek főként macaront árusítanak, nagyon sokféle macaront, nagyon drágán). Engem alapvetően csak az Annick Goutal üzlet tud felizgatni mindezen földi hívságok közül, ez egy niche parfümöket árusító cég, a Saint Sulpice mellett van a boltjuk. (A niche parfümök szokatlanabb illatok, nem a nagy divatházaktól megszokott virágos-gyümölcsös, édesebb vonalat képviselik, hanem váratlanabb illatkompozíciók nagyon minőségi anyagokból. Nem, természetesen nem fogok ilyesmit venni az ösztöndíjamból, mivel egy 50 ml-es üveg a havi lakbérem 1/7-e kb.)

És én is a 6. kerületben dolgozom, a Rue de Seine mellett, ez a rész tele van galériákkal, afrikai szobroktól kezdve orosz avantgárdig van itt minden. Egyelőre igyekszem a nem vagyok láb alatt kategóriából a hasznos vagyokba migrálni, egyébként ez meglepő módon jobban megy a vártnál. Tegnap voltam a Biennálé megnyitóján, a standunkon mosolyogtam olyan hölgyekre, akiknek többe került a cipőjük, mint az én 146 havi kumulált átlagfizetésem. A belső, online katalógust szerkesztem, árakat küldözgetek, képeket hozok, viszek, rakok sorba, címkézek és mérek, a telefont kapkodom fel, legfőképpen pedig nagyon nagy mázlista vagyok, hogy egy ilyen galériához kerültem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése