2018. december 12., szerda

Hogy élj Campus Mundi-büdzséből Párizsban?

Tény, hogy ha megkapod a Campus Mundit (aminek a kulcsa érzésem szerint egyébként az, hogy legyen a célország nyelvéből egy legalább B2-es nyelvvizsgád), akkor már előrébb vagy, mint egy Erasmus-ösztöndíjas, de azért még mindig egy paraszthajszállal szűkösebbek a lehetőségeid, mint mondjuk Francois-Henri Pinault-nak. (Akit amúgy láttam élőben, és váltottunk két mondatot, konkrétan a következőket: "Jó estét, mennyibe kerül ez a sajtburger festmény?" "3 30 000 euróba." "Köszi." "Szivi." Sistergett a levegő, de nem vett el, mert nem vagyok Salma Hayek-szerű latin istennő, ő meg nem Zelk Zoltán-díjas magyar költő, szóval nem is volt igazán esélye.) Következzenek tehát közérdekű életvezetési tanácsaim csóró egyetemistáknak.


Lakhatás

Hát, mit is mondhatnék. Különíts el havi 450-500 eurót valami közepesen penészes lyukra 2-3 lakótárssal és kezdj el imádkozni.


Kaja

Crous resto u (restaurant universitaire), egyetemi kajálda-hálózat, van vagy hat étterem, 3,25 euró egy ebéd, ezért ehetsz szemetet (sültkrumpli, kecsap, sütemény, puding) vagy zöldséget hallal. Elvileg kérnek diákot, gyakorlatilag soha, de csak bankkártyával lehet fizetni. Fiatal és csóró turistáknak is ajánlom szeretettel, kövesd a tömeget és csináld azt, amit mások, és ahogy az életben általában, itt sem fog senkinek se feltűnni, hogy potyáztál.

Közlekedés

Járj a Vélib nevű városi biciklivel, alapcsomag 35 euró egy évre (!!!).


Könyvtár

A Bibliotheque publique d'information a Centre Pompidouban ingyen van. Ennek okán - s főként a Vigipirate nevű táskába bekukkantós terrormegelőző-program miatt - szokott lenni sor a bejutáshoz, de letölthetsz egy appot, ami jelzi, mennyit kell várnod.


Ruházkodás

A Monoprix-nek nagyon jó minőségű (pamut! gyapjú!! kasmír!!!) cuccai vannak, január-augusztus közepére a megmaradt darabokat akár 70%-kal is leárazzák.
Ha szezon elején fázol/van meleged, az Emmaüs adományboltban igen kiváló cuccok vannak 10-15-20 euróért, keresd a minőségi francia és nemzetközi márkákat (Comptoir des Cotonniers, Kookai, Ines de la Fressange pour Uniqlo, Petit Bateau, BCBG Max Azira, Scotch & Soda és Maison Scotch, Max Mara Weekend meg még ezer másik), és ha extra szerencséd van, akkor kilós nap van. Ha pedig exkluzivitásra vágysz, akkor a Bastille melletti Emmaüs-boltban kifejezetten felsőközép high street márkákkal és dizájnerházak olcsóbb vonalával vannak tele (Max Mara Weekend, Rodier stb., nem tudom én ezeket fejből), olyan 20-30 eurótól fölfelé kúsznak az árak.


Könyvek

Ha csak olvasni akarsz l'art pour l'art: ismét Emmaüs, mindenütt van könyvosztály. Ha keresel valamit: Gibert Jeune, egymás mellett vannak a használt (en occasion) és új könyvek (prix neuf), dönts megfontoltan.

Kultúra

Párizs város múzeumainak állandó kiállításai ingyen vannak. A Louvre minden hónap első szombat estéjén szintén ingyenes. A galériák kirakataiban a rue de Seine-en, a Drouot környékén gyakran olyan cuccok vannak, amik beférnének az említett múzeumok állandó kiállításaiba. A Philharmonie de Paris-ba 5- 10 euróért is osztogatnak jegyeket, és nincs rossz hely. 


Szociális élet, alkohol

Melegben igyál a Szajna-parton a Carrefourban vásárolt bort, hidd el, már az 5 eurós szekciótól megvilágosodsz. Télen dolgozz ivás helyett, mert 8 euró egy sör minden becsületvesztőben.


****************


Hamarosan visszatérek a "Hogyan élj multibilliomos büdzséből Párizsban úgy, hogy véletlenül se kelljen Givenchy-feliratos pulcsiban és rózsaszín ugráló frászkarikamintás Gucci-hátizsákban mutatkoznod, mint valami párvönü kelet-európai oligarchának?" című bejegyzéssel, maradjatok velem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése